sunnuntai 30. elokuuta 2015

Joogaa ja juoksentelua

Yoogaia-nettijoogapalvelun ilmainen kokeiluviikko on ohi ja olen aivan innoissani. Viikon aikana tuli kokeiltua vaikka miten monta erilaista tuntia, parhaimpina päivinä useampia. Alkuinnostuksestahan tässä on kyse mutta onhan tuo nyt siistiä, laadukkaita tunteja kotona oman aikataulun ja tilanteen mukaan, ja hintakin on ihan kohtuullinen. Seuraavaksi otan 3kk jakson ja katson jatkuuko into. Joogatuntien lisäksi tuli kokeiltua erilaisia rentoutus- ja venyttelytunteja. Astangaa ehdin tehdä vain kerran ja kokeilematta jäivät vielä myös joogaa juoksijoille, hyvän yön jooga sekä pilates, ne ovat listalla heti seuraavaksi. Suosittelen siis lämpimästi, enkä malta odottaa pitkiä joogasessioita syksymmällä takkatulen ääressä. 


Olen joskus nuorempana kokeillut joogaa enkä lämmennyt sille ollenkaan, sillä vain rankka hikiliikunta tuntui liikunnalta ja joogatunnin jälkeen jäi vähän laimea olo. Ilmeisesti aihe vaati n. 10 ikävuotta lisää, nyt kehon liikkuvuus tuntuu hyvältä ja joogatuntien venytykset ja staattisuus tuo kivaa vastapainoa toimistossa istumiselle ja juoksulenkeille. Ensimmäisen astanga-tunnin jälkeen oli pitkään mukavan leppoisaa elämää viettäneet vatsa- ja kylkilihakset niin niin kipeät, että eiköhän se joogakin voida urheiluksi laskea, ainakin jos vertailussa on sohvalla lojuminen ja napostelu.


Tykkäisin käydä ihan oikeilla jooga- ja muilla ryhmäliikuntatunneilla, mutta vuorotyö sekä pitkät työmatkat ja koiraharrastus tekevät mihinkään ryhmään sitoutumisesta aika hankalaa. Tähän elämäntilanteeseen tällainen paikkaan ja aikaan sitomaton liikuntamuoto sopii mahtavasti. 

Eilen oli suuri päivä urheilun saralla; kävimme työporukalla juoksemassa Midnight runissa 10km. 


Idea kimpassa juoksemisesta syntyi jo keväällä, ja työkaveri houkutteli ryhmään 5a eli juoksemaan kympin aikaan 60-64,59 min. Aika kova aika, ajattelin mutta elokuuhunhan oli vielä reilusti aikaa joten mukaan vaan. Alkukesästä kävin Jukolan viestissä ja tuli jonkun kerran lenkillä käytyä, sitten tuli kesäloma joka meni pitkälti viinilasi toisessa ja grillimakkara toisessa kädessä. Sen jälkeen tulikin sitten vähän kiire, viimeiset viikot tuli kyllä reippaasti lenkkeiltyä mutta ainoaan kympin lenkkiin meni aikaa yli 1h 15min joten vähän jännittynein fiiliksin lähdin matkaan. 
Juokseminen on tuntunut mukavalta mutta penikat ovat vaivanneet. Tällaista vaivaa ei ole ollut koskaan ennen, en tiedä onko nyt luiden päällä joku ratkaiseva kerros lisäkiloja vai onko vika kengissä, mutta välillä juoksu on kyllä ollut tosi tuskaista. 

Koirat on juosseet jonkin verran mukana, pisimmille lenkeille en ole niitä viitsinyt raahata ja kuumilla keleillä ne ovat jääneet kotiin. Ne myös antavat vetoapua sen verran että koirien kanssa juostu lenkki ei todellakaan ole vertailukelpoinen ilman koiria juostuun.


Midnight run oli vaikuttava tapahtuma, kun Senaatintorille oli kerääntynyt 12000 juoksijaa. Hukkasin työkaverit heti kättelyssä, ja omassa lähtöryhmässä lähtijät näytti kaikki ihan oikeilta urheilijoilta. Matkaan lähdettiin rakettien ja tulien välkkeessä ja fiilis oli korkealla, musiikki soi ja juoksijoilla oli hyvä meininki! Oma taktiikka oli ottaa alku rauhallisesti sinne 4-5km saakka, lenkeilläkin olen sellainen diesel että ekan 30min kun jaksaa tepsutella rauhassa, niin sen jälkeen juoksua voi jatkaa vaikka miten pitkään. 
Rata on tosi mukava, lähti Senaatintorilta kohti Kaivopuistoa, sieltä Skattalle ja Krunikan kautta takaisin Senaatintorille. Mukavan tasaista, sykemittarin mukaan nousua tuli 70m koko kympin aikana. Radan varrella oli paljon ohjelmaa; sambaryhmiä, dj:tä, kuoro... sekä kynttilöitä ja valoja kauniissa Helsingin pimeässä illassa. Matka taittui näiden sekä kirittävien kanssajuoksijoiden ansiosta lähes huomaamatta, kilometrit oli merkitty radalle ja ne taittui tosi nopeasti, jalkoihin ei koskenut ollenkaan ja vaikka sykkeet oli korkealla olo oli koko ajan erinomainen. Paljon oli myös porukkaa kannustamassa ja erityisesti ihania lapsia joiden kanssa heitellä yläfemmoja.
Taktiikka onnistui ja monet alussa kovaa ohi menneet alkoivat lopussa tulla selkä edellä vastaan. Ehkä hieman liikaakin tuli alussa himmailtua, olisin jaksanut jatkaa juoksua vielä pitkään kympin jälkeenkin eli voimia jäi. Pelkäsin että jos aloitan kirimään liian aikaisin en jaksa loppuun asti, joten uskalsin luukuttaa kunnolla vasta jostain 8km kohdalta. 
Maaliin tulin ajassa 1.07.21 joten hieman jäin lähtöryhmän tavoitteesta odotetusti, mutta omiin tavoitteisiin pääsin ihan reippaasti. 

Tässä vielä väliajat, ihan kivasti sain kirittyä vauhtia koko ajan kovemmaksi.

Juoksumotivaatio on kyllä kohdallaan eli eiköhän lenkkeily tästä eteenpäinkin jatku. Pohja-aika on nyt tehty eli tästä on suunta vain ylöspäin.

Joogan ja juoksemisen lisäksi ehdoton lempilajini on luonnonvesissä uiminen. Kesän viimeiset hellepäivät sattui sopivasti vapaapäiville, joten tuli käytyä kesän ekat ja viimeiset biitseilyt. Melko ok vapaapäivien viettoa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti