keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Kasvimaa 2017

Nyt voisi sanoa että kaikki on kylvetty, joten on aika tehdä katsaus vuoden 2017 kasvimaahan.

Kasvimaa koostuu yhteensä 10 lavakauluksesta, aina kaksi päällekkäin joten viisi lavaa yhteensä. Lisäksi tontilla oli valmiina kaksi Kekkilän pientä kasvulavaa jotka siirrettiin viljelmän jatkoksi.


Lavat on numeroitu niin että numero 1 on kasvihuoneen päässä oleva lava. Siellä kasvaa porkkanaa. Lava 2 on perunamaa.


Lava 3: sipuli, ihan mainiossa kasvussa. 


Tässä rivistö toisesta suunnasta. Etummaisessa eli porkkanalavassa on tarkalla silmällä pikku taimia nähtävissä. 
Lavassa 4 kasvaa maa-artisokkaa sekä kaaleja (parsakaali, kukkakaali, lehtikaali) ja lavassa 5 vielä harson alla herneitä ja papuja.
Istutuksissa noudatin kuunkiertoa eli juurikkaat; perunat, porkkanat ja sipulit kylvettiin laskevan kuun aikaan ja lehtikasvit eli kaikki loput yläkuun aikaan. Kaikki kylvöt ovat saaneet ensin olla harson alla lämpimässä.


Pikkulavoihin kylvin pinaattia, retiisiä, lehtikaalta ja salaatteja eli pak choita, jääsalaattia, lehtisalaattia ja rucolaa. Näitä kylvän sitten siinä 3-4 viikon kuluttua lisää joten lavat eivät ole vielä täynnä.

Salaattipenkkiin istuttelin myös samettikukan taimia. Samoin pitkin poikin lavoja olen kylvänyt kehäkukkaa ja krassia. 

Myöhemmin kesällä on ajatuksena kylvää vielä vuonankaalta ja sitten ihan loppusyksystä talvivalkosipulia, jos sitä vain jostain onnistun saamaan.

Terassilla meillä on kaksi kukkalaatikkoa joihin istutin minttua ja timjamia taimina sekä juustokuminaa siemeninä. Muutama yrtti vielä odottelee istuttamista.

Kasvilavojen viereen tuli värkättyä "perennapenkki", lainausmerkeissä siksi ettei siellä ole kuin yksi kaiketi perennaksi laskettava, syysleimu. Keskellä penkkiä on amaryllis kesälomallaan ja toisessa reunassa lipstikka. Kiven päälle ruukkuun kylvin kesäkukkia.
Penkkiä reunustavat tiilet bongasin fb:n purkutavararyhmästä, ihania patinoituneita tiiliä joilla tulen reunustamaan vielä toisenkin kukkapenkin.

Tontti on osoittautunut olevan täynnä varsin villisti leviävää vuohenputkea ja voikukkaa, joten kitkemishommaa on tiedossa kyllä vuosiksi eteenpäin. Onneksi se on melko palkitsevaa työtä ainakin vielä tässä vaiheessa kesää.


Inspiraatio ei aina satu silloin kun hanskat on lähettyvillä, joten alla vielä kuva alkukesän kynsilookista :D. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti